Pikavippi heti tilille viikonloppuna 24/7

Pikavipillä helpotusta tiukkaan tilanteeseen 24/7

Pikavippi eli pienlaina on lyhytaikaiseksi tarkoitettu vakuudeton kulutusluotto, jota suomalaiset nostavat tavallisesti 50 – 1 000 euroa kerralla. Se on nopea helpotus äkilliseen ja väliaikaiseen rahapulaan, kun seuraavaan palkkapäivään on vielä aikaa. Pienlainoja on Suomessa myönnetty vuodesta 2005 lähtien, mutta lyhytaikaiset lainat ovat tuttuja jo 1900-luvulta, jolloin niitä kutsuttiin vekseleiksi tai kulutusvekseleiksi.

Pikavippiä voi hakea rahoitusyhtiöltä tai vertaislainapalvelun kautta, useimmiten tekstiviestillä tai verkkosivuston välityksellä. Luotonantajien on Suomen lainsäädännön mukaan pakko hakea rekisteröintiä, jolloin yhtiön laillisuus tarkistetaan. Mikäli yritys ei toimi lain edellyttämällä tavalla, se poistetaan rekisteristä. Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylläpitämässä rekisterissä oli vuoden 2018 lokakuussa pitkälti yli sata luotonantajaa, joten vaihtoehtoja riittää.

Mihin pikavippejä tarvitaan?

Elämä voi yllättää meistä jokaisen tapahtumilla, joihin ei ole osannut varautua asian edellyttämällä tavalla. Se on inhimillistä, eikä pienten eteen tulevien vastoinkäymisten kannata antaa lannistaa, vaan hoitaa asia ja jatkaa eteenpäin. Äkillisesti hajoavan pesukoneen korjaaminen tai korvaaminen uudella tekee iso miinuksen pankkitilin saldoon, mikäli tilanteeseen ei ole pystynyt etukäteen reagoimaan säästämällä uuden koneen hintaa vähitellen. Odottamattomat tapahtumat ovatkin yksi yleisimmistä syistä nostaa pikavippiä, sillä moni kokee rahan lainaamisen olevan helpompaa luotonantajalta kuin joltakin läheiseltään. Kun asia on hoidettu ja pikavippi maksettu pois, on hyvä alkaa säästää omaa puskurirahastoa tulevaisuutta varten.

Oletko huomannut, että asioilla on varsin erikoinen tapa kasaantua? Kuten pienenä nuhana alkanut tauti, joka muuttuu hetkessä koko perhettä kiusaavaksi flunssaepidemiaksi. Sama leviämisen periaate seuraa myös muilla elämän osa-alueilla. Se tarkoittaa, että kun käyttämäsi shampoo loppuu, ovat usein myös muut hygieniatarvikkeet loppumaisillaan. Tai keittiön kuivamuonakaappi alkaa ammottaa tyhjyyttään, eikä jääkaapissakaan ole kuin valot. Tämä johtaa tasaisesti kerääntyvien pienten, mutta pakollisten ostosten lisäksi aika ajoin toistuviin isompiin kulueriin. Kaiken tarpeellisen hankkimisesta koostuu huomaamatta iso potti, jolloin rahaa menee huomaamatta suurempia määriä. Jos seuraavaan palkkapäivään on vielä viikko aikaa, mutta ilman välttämättömyystarvikkeita ei siihen asti pärjää, voi pienlaina pelastaa tilanteen.

Perheellisille, varsinkin pienten ja miksei isompienkin lasten vanhemmille äkilliset kulut ovat tuttuakin tutumpi asia. Ensimmäisen pakkasyön jälkeen huomataan, että viime talvena lapselle vielä hieman iso haalari on jäänyt pieneksi, joten uuden hankkiminen on pakollista. Tai kun lapsi sairastuu, on apua saatava hinnalla millä hyvänsä. Lapsiperheissä talous on monesti jo valmiiksi tarkasti budjetoitu, ja yllätyksenä tulevat kulut vaikuttavat siihen merkittävällä tavalla. Tällöin pikavipin avulla arjen saa sujumaan ilman, että perhe joutuu tinkimään muista asioista radikaalilla tavalla. Pieni laina, jonka saa maksettua pikaisesti takaisin, tuo kaivattua joustoa elämään silloin, kun sitä eniten tarvitsee. Alla tilanteita, joihin pikavippi saattaa sopia:

  • Elämän yllättäviin käänteisiin, kuten sairastapauksessa tai kodinkoneen hajotessa
  • Välttämättömyystarvikkeisiin, joista muodostuu budjettia heilauttava summa
  • Puskurivaraksi jokapäiväisiin tarpeisiin stressiä helpottamaan
  • Pienten lainojen yhdistämiseen
  • Vararahastoksi elämänmuutoksissa

Pikavipin ottamiseen johtavat syyt ovat vaihtelevia ihmisestä riippuen. Pienlaina voi olla jo pelkästään ajatuksen tasolla keino elää stressittömämpää arkea tietäen, että hätävarana on aina mahdollista ottaa vippi, jolla elämän mukanaan tuomia yllätyksiä pystyy kustantamaan. Eteen tulevia asioita ei aina pysty ennakoimaan, ja ihmisten tilanteet ovat niin toisistaan poikkeavia, ettei yhtä ainoaa oikeaa syytä pienen lainan ottamiseen ole. Olipa syy hajonnut kodinkone, ruokaostokset tai lapsen uusi talvihaalari, voi pikavippi olla vaivattomin keino selvitä seuraavaan palkkapäivään. Kun tiedät pystyväsi maksamaan ottamasi pikavipin kohtuullisessa ajassa takaisin, ei se tuo tilanteeseen kuin helpotusta ja joustovaraa.

Pikavippi keskellä yötä

Äkillinen rahantarve ei katso aikaa tai paikkaa, joten pikavipeille on monesti käyttöä virka-aikojen ulkopuolella. Vuonna 2009 Suomen lakiin tehtiin päätös, jonka mukaan pikavippejä ei saa antaa öisin klo 23 – 07 välisenä aikana. Tällä pyrittiin saamaan juhlatuulella tehdyt lainanotot kuriin. Luottoa pystyy kyllä hakemaan keskellä yötä, ja siitä voi myös saada myönteisen päätöksen, mutta rahat saa nostettua vasta aamulla klo 7. Tämä ei ole este rahan saamiselle, jos asiakas on hankkinut luottopäätöksen etukäteen. Tällöin lainan nostaminen onnistuu koska tahansa, lainanottajalle itselleen parhaimpana ajankohtana. Sen takia muuttuviin tilanteisiin voi varautua hakemalla lainapäätöksen jo valmiiksi.

Tilanteessa, jossa lainapäätös on hankittu etukäteen ja rahan nostaa käyttöönsä vasta tarpeen tullessa, puhutaan pikavipin sijaan joustoluotosta. Virallisen määritelmän mukaan pikavippi on aina laina, joka tulee kokonaisuudessaan ja kerralla sen ottavan henkilön tilille. Joustoluotto on sen sijaan luottotili, josta voi tehdä nostoja vain tarpeen mukaan, eli se on kuin minkä tahansa luottokortin kaltainen järjestely. Joustoluottoa voi hakea mihin vuorokaudenaikaan tahansa, mutta päätös siitä tehdään lainayrityksen puolesta vasta sen aukioloaikana. Kun päätös on tullut ja luotto myönnetty, on raha nostettavissa aina, viikonpäivästä ja kellonajasta huolimatta. Pelkän joustoluoton hakeminen on ilmaista, joten se ei vielä sido mihinkään.

Mikäli koet, että oma tilanteesi edellyttää mahdollista lainarahoitusta myös virka-aikojen ulkopuolella, on joustoluoton hakeminen hyvä keino varmistaa maksukyky muuttuvissakin tilanteissa. Osa lainaa myöntävistä yrityksistä on auki myös lauantaisin ja sunnuntaisin, joten lainapäätöksen saamista ei tarvitse odotella edes maanantaihin. Kun luottosopimus on laadittu, voi asiakas nostaa rahaa tarvittaessa ja maksaa sen takaisin joustavan aikataulun mukaisesti. Useimmat luottoa myöntävistä tahoista antavat asiakkaan varsin vapaasti päättää takaisinmaksuaikataulusta, joten lainaa voi maksaa juuri niin hitaasti tai nopeasti kuin itsestä parhaalta tuntuu. Näin toimien ei enää ole välttämätöntä odottaa palkkapäivään asti äkillisten kulujen kanssa.

Pikavipin nostaminen onnistuu etukäteen haetulla joustoluotolla mihin tahansa aikaan päivästä. Mikäli rahantarve yllättää keskellä yötä ollessasi jossain muualla kuin oman tietokoneesi äärellä, ovat luotontarjoajien mobiilisovellukset korvaamaton apu. Niiden avulla voi tarkistaa luoton saldon, laskun ja asiakastiedot helposti ja nopeasti. Näin pysyt ajan tasalla lainasi tilanteesta esimerkiksi taksijonossa aamuyön tunteina pohtiessasi, riittääkö rahasi autokyytiin vai onko edessä kävelymatka. Samalla rahaa voi tarvittaessa siirtää tilille, eikä apostolin kyyti ole pakollinen. Toisaalta haettua joustoluottoa ei ole pakko käyttää, sillä se ei kasva korkoa tai kerää muita kuluja, joten sen voi pitää täydellisenä hätävarana tiukan paikan turvaksi.

Miten pikavippiä haetaan?

Pikavipin hakeminen on erittäin helppoa. Luotonantajan verkkosivuilla täytetään lomake omista henkilö- ja tulotiedoista, sekä haettavan lainan yksityiskohdista. Luottohakemus lähetetään ja usein vastauksen siihen saa jo muutaman minuutin kuluessa. Kannattaa huomioida, että vaikka yritykset myöntävät lainoja parhaimmillaan ympäri vuorokauden, on klo 23 – 07 välisenä aikana haettu vippi nostettavissa vasta aamulla klo 7. Varsinainen pikavippi tulee asiakkaan tilille kerralla. Joustoluotosta puhuttaessa luottopäätös tehdään yrityksen aukioloajan puitteissa, mutta myönteisen lainapäätöksen jälkeen rahat ovat nostettavissa koska tahansa. Ero mainituissa kahdessa lainatyypissä on merkittävä, ja asiakkaan kannattaa miettiä, kumpi niistä vastaa paremmin omia tarpeita.

Osa pikavippejä ja joustoluottoja markkinoivista yrityksistä toimii asiakkaan ja rahoituslaitoksen välikätenä, jonka avulla asiakas voi kilpailuttaa useita pankkeja ja rahoitusyhtiöitä vain yhdellä hakemuksella. Tällöin lainahakemus täytetään aivan tavalliseen tapaan verkossa, mutta pelkän yhden lainatarjouksen sijaan asiakas saa useita erilaisia vaihtoehtoisia tarjouksia. Käytäntö mahdollistaa lainojen helpon vertailun ja omiin tarpeisiin sopivimman vaihtoehdon valitsemisen. Varsinainen luottosopimus tehdään kuitenkin suoraan asiakkaan ja pankin tai rahoitusyhtiön välille, ja palvelu toimii vain asiakkaan puolesta lainatarjouksia pyytäen. Palvelu on asiakkaalle täysin ilmainen ja kuluja syntyy vasta sitten, kun varsinainen luottosopimus on tehty ja rahaa nostetaan.

Päivisin ja muutoin luottoyrityksen aukioloaikojen puitteissa tehtyihin hakemuksiin saa tavallisesti vastauksen todella nopeasti. Lainapäätös voi olla asiakkaalla jo muutamassa minuutissa, jonka jälkeen rahat ovat myös käytettävissä lähes välittömästi. Yöaikaan pikavipin ottaja joutuu odottamaan rahojen siirtymistä seuraavaan aamuun Suomen lainsäädännöstä johtuen. Lainahakemuksen voi kuitenkin tehdä valmiiksi koska tahansa, sillä useilla yrityksillä päätös tulee myös öisin heti. Yön aikana haettu ja myönnetty laina on käytössä heti aamulla, joten sen pidempään ei rahojen saamista tarvitse odotella. Asiakas tarvitsee lainan hakemiseen vain verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen, joiden avulla hänen henkilöllisyytensä pystytään varmistamaan luotettavalla tavalla.

Kun pikavippi on laina, joka yöaikaan haettuna on käytössä seuraavana aamuna, on joustoluotto puolestaan laina, joka päiväsaikaan haettuna on käytössä koska tahansa. Joustoluotto edellyttää ennakointia, sillä jos ihminen kokee yllättävän rahantarpeen olevan yöaikaan mahdollinen, tai haluaa pienen vararahaston yllättäviä tilanteita varten, on hakemus joustoluottoon hyvä tehdä etukäteen valmiiksi. Sitä voi suositella tehtäväksi jopa useammasta rahoituslaitoksesta, jolloin tositilanteen tullessa eteen voi hyödyntää siihen hetkeen parhaiten toimivan vaihtoehdon. Joustoluoton kohdalla on korostettava, että haettu ja myönnetty joustoluotto ei tarkoita pakkoa käyttää kyseistä lainarahaa. Sen voi pitää myös käyttämättömänä vararahastona, jolloin se ei kerrytä mitään ylimääräisiä kuluja.

24/7 pikavippejä ja joustoluottoja myöntävät tahot

Suomilimiitti on suomalainen lainapalvelu, joka tarjoaa uusille asiakkaille korotonta lainaa 2000 euroon asti. Yrityksen tarjoamassa lainassa korotonta maksuaikaa on 60 vuorokautta. Suomilimiitin henkilökunta ahkeroi hakemusten parissa arkisin ja viikonloppuisin klo 8 – 22, joten mainittuna aikana tehtyihin lainahakemuksiin saa vastauksen lähes välittömästi. Suurimpaan osaan suomalaisista pankeista raha siirtyy heti hyväksytyn nostopäätöksen jälkeen, mutta joidenkin pankkien osalta rahan siirtyminen lainanhakijan tilille kestää 1 – 2 vuorokautta. Joustoluottoa haettuaan ja saatuaan asiakas voi nostaa rahaa tililleen juuri silloin kuin haluaa, vaikka keskellä yötä. Se sopii mihin tahansa odottamattomiin rahan tarpeisiin. Luotto haetaan Suomilimiitin nettipalvelusta ja päätöksen asiakas saa tekstiviestillä.

Credit24 on osa Lontoon pörssiin listattua International Personal Finance Plc-konsernia, ja sillä on toimintaa 13 maassa. Lainaa Credit24 myöntää 100 – 4000 euroon asti ilman vakuuksia, joten riittää, että hakijalla on säännölliset tulot ja moitteettomat luottotiedot. Hakijan maksukyky arvioidaan tapauskohtaisesti, jonka perusteella määritetään henkilökohtainen korko luotolle. Yritys käsittelee hakemuksia päivittäin klo 8 – 22, joten lainapäätöksen saa yleensä lähes välittömästi tai viimeistään seuraavana päivänä. Joustoluotossa kuluja kertyy ainoastaan nostetusta rahasta, jota voi siirtää käyttöönsä juuri niin vähän tai paljon kuin haluaa, vaikka kaiken kerralla, ympäri vuorokauden. Takaisinmaksussa asiakas voi niin ikään valita itselleen sopivimman maksuaikataulun. Alla joustoluottoa myöntäviä tahoja:

  • Suomilimiitti, korotonta lainaa 2000 euroon asti
  • Credit24, 100 – 4000 euroa ilman vakuuksia
  • Ferratum, 2000 euron korkovapaa luotto 30 päivän ajan
  • Everyday.fi, 2000 euron tililuotossa ei ole määriteltyä takaisinmaksuaikaa
  • Rahalaitos kilpailuttaa 25 lainafirmaa puolestasi

Ferratum Finland oy on osu Ferratum Oyj:tä, joka on listautunut Frankfurtin pörssiin, ja yritys toimii 25 eri maassa. Ferratum Joustava-luotto on 2000 euron luottotili, josta asiakas voi nostaa haluamiaan summia koska tahansa luoton myöntämisen jälkeen. Uusille asiakkaille Ferratum tarjoaa ensimmäisen noston ilman kuluja ja lisäksi 30 päivää koroista vapaata maksuaikaa. Muulloin nostopalkkio on 7,5 prosenttia nostettavasta summasta. 2000 euron lainassa minimiaika on kolme kuukautta ja enimmillään maksuaika voi olla 50 kuukautta. Ferratumin asiakaspalvelu on auki ympäri vuorokauden, joten luottopäätöksen asiakas saa koska tahansa, mutta mikäli luottopäätös on tehty klo 23 – 7, on raha saatavilla vasta aamulla.

Everyday.fi-nimen takana toimii OPR-Finance oy, joka on vuonna 2005 perustettu suomalaisomisteinen rahoitusyhtiö. Se tarjoaa kuluttajille kulutusluottoja ja käyttöpääomarahoitusta pk-yrityksille. Kuluttajille suunnatun luottosopimuksen tekeminen onnistuu vaivattomasti verkossa ympäri vuorokauden, ja ensimmäinen nosto maksetaan aukioloajan puitteissa klo 8 – 22 välisenä aikana. Kyseinen luotto toimii kuin luottokortti matkapuhelimessa, jossa käytössä on 2000 euron luottoraja ilman vuosimaksuja tai muita kuluja. Asiakas voi nostaa haluamansa summan koska tahansa ja maksaa vain käyttämistään palveluista. Kunkin kuun nostot maksetaan joko seuraavassa kuussa tai vaihtoehtoisesti osamaksuina, jolloin voi maksaa vain laskun minimilyhennyksen. Nostoissa on 15 prosentin provisio.

Huomioi kulut ja korot

Vaikka kaikenlaiset pikavipit ja joustoluotot ovat pääosin käyttäjilleen elämää helpottavia ja ongelmattomia, on niistä aiheutunut monille myös vaikeuksia. Pienlainat ovat pahimmassa tapauksessa ajaneet ihmisiä velkakierteeseen, jossa vanhoja lainoja on kuitattu uusilla, eikä tilanteesta ole enää ollut poispääsyä omin voimin. Useasta pienestä lainasta kertyy nopeasti merkittävän suuri summa, jonka maksamisesta on tullut ylitsepääsemätön ongelma jopa kohtuullista kuukausiansiota nauttiville ihmisille. Syynä tähän on usein lainojen harkitsematon ottaminen ja liian pitkät takaisinmaksuajat, jolloin korkojen osuus nousee. Sen takia pikavippiä tai joustoluottoa harkitsevan on tärkeää perehtyä lainan ehtoihin todella huolellisesti, jotta lainan todellinen suuruus on selvillä.

Yhteiskunta on lakia säätämällä puuttunut pienlainojen myöntämiseen useaan otteeseen. Yhtenä keinona ajattelemattomien lainojen estämiseksi asetettiin säädös, jonka mukaan rahaa ei saa siirtää klo 23 jälkeen. Näin esimerkiksi päihtyneiden ihmisten kontrolloimattomat pikavipit saatiin kuriin, mutta lakia on kierretty siitä lähtien joustoluoton muodossa. Vuonna 2010 päätettiin, että luotonhakijan on tunnistauduttava huolellisesti ennen kuin luottosopimusta voidaan tehdä. Käytännössä tämä tapahtuu verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Lainanottajien ohella myös lainantarjoajien toimintaa on kiristetty vuosien saatossa. Vuodesta 2010 kaikkien pikavippejä tarjoavien yritysten on pitänyt rekisteröityä aluehallintoviraston ylläpitämään luotonantajarekisteriin, jolla pyritään estämään epämääräisten ja lakia kiertävien tahojen toiminta.

Luotonantajarekisteriin hyväksyminen edellyttää, että yrityksen johtohenkilöillä on oikeus harjoittaa elinkeinotoimintaa Suomessa. Lisäksi heiltä vaaditaan riittävää kokemusta luotonantoalalta, joka voidaan osoittaa esimerkiksi alan työtodistuksilla tai tutkintotodistuksilla. Johtohenkilöiden luotettavuutta voidaan tarkistaa myös rikos-, sakko- ja liiketoimintakieltorekisteristä. Vuonna 2013 luotonantajien asemaa katsottiin tarpeelliseksi kiristää entisestään. Yrityksille tuli uutena velvollisuutena vaatimus selvittää asiakkaidensa taloudellinen tilanne ennen luoton myöntämistä, ja alle 2 000 euron lainoille asetettiin enimmäismäärä korkoihin. Myönnetyn luoton todellinen vuosikorko sai uudistuksen jälkeen olla enintään viitekorko lisättynä 50 prosenttiyksiköllä. Muutoksen myötä korkotaso tippui huomattavasti, sillä se oli ennen sitä ollut keskimäärin lähes 1 000 prosenttia.

Luottojen myöntämiseen liitettyä korkokattoa seurasi toiminnan kannattavuuden heikentyminen, jonka vuoksi moni alan yrityksistä lopetti toimintansa heti uudistuksen tultua voimaan. Osa yrityksistä sen sijaan muutti toimintaansa enemmän joustoluottojen suuntaan, joka käytännössä tarkoitti sitä, että alle 2 000 euron lainojen osuus laski ja luottoyritykset alkoivat tarjota enenevässä määrin suurempia luottoja. Rahalaitoksille yli 2 000 euron arvoiset joustoluotot ovat sikäli edullinen lainamuoto, että korkokatto ei koske niitä. Sen takia asiakkaan kannattaa huomioida, että mikäli hän ottaa alle 2 000 euron joustoluoton, voi sen korko olla suurempi kuin aiemmin mainittu korkokatto (viitekorko + 50 prosenttiyksikköä). Asiakkailta vaaditaan tarkkaavaisuutta eri lainantarjoajia vertaillessaan.

Yhteenveto

Pikavipit ovat monelle suomalaiselle suuri helpotus yllättäviin menoihin. Hajonnut tiskikone tai muu elämän eteen tuoma tilanne voi aiheuttaa taloudellisen katastrofin, jos ihminen ei ole huomannut varata riittävää puskurirahastoa. Tällaisessa tilanteessa helposti saatava pikavippi tai vaikka keskellä yötä nostettava joustoluotto voi olla pelastava tekijä, jonka avulla arki jatkuu vähemmällä stressillä.

Monet luottoja myöntävät rahalaitokset toimivat yötä päivää ja antavat lainapäätöksiä 24/7. Laki kuitenkin määrittelee, että rahaa ei saa siirtää klo 23 – 7 välisenä aikana. Sen takia yöllisiin rahantarpeisiin voi olla hyvä tehdä jo etukäteen hakemus joustoluottoon, jolloin rahaa saa nostettua koska tahansa. Yöllä tehtyä pikavippiä joutuu odottamaan aamuun asti. Rahaa lainaavan on tärkeää muistaa tutustua lainoihin liittyviin ehtoihin huolellisesti, jotta esimerkiksi korko- tai muut kulut eivät pääse yllättämään.